Bibliothecaris Jan Van Herreweghe - Gelezen -

Gelezen

Gelezen, maar daarom niet goedgekeurd

Zoals reeds in de biografische tekst vermeld, ben ik beginnen lezen met een herexamen Nederlands. Behalve de te herleren leerstof diende ik in de zomervakantie van 1975 ook nog eens 5 boeken te lezen, deze boeken samen te vatten en te becommentariëren.

Deze vijf boeken waren:

- Cyriel Buysse: Het “ezelken” wat niet vergeten was
- Aster Berkhof: De moord op de gletsjer
- Ernest Claes: De Witte
- Ward Ruyslinck: Het Ganzenbord
- Louis Paul Boon: De bende van Jan de Lichte

Vooral dat laatste boek sloeg in als een bom en bewerkstelligde een leeswoede die tot op vandaag stand houdt. Per jaar zo’n 120 à 150 boeken en zelfs meer. Maar daar zitten dan zowel romans bij als dichtbundels, essays, prentenboeken voor de jeugd, jeugdboeken, kunstcatalogi, informatieve werken enz.

Vanaf mijn 17de hield ik ook de titels bij van de boeken die ik had gelezen, maar in een neerslachtige bui (na mijn legerdienst) heb ik al die steekkaarten weggegooid. Daar heb ik nu spijt van, maar gedane zaken nemen helaas geen keer.
Een reconstructie van de leesperiode 1975-1988 is niet meer doenbaar. Ik weet alleen dat ik toen heel veel Nederlandse literatuur heb gelezen. Boon, Claus, Geeraerts,  Michiels, Mulisch, Schouwenaars, Hermans, Reve, Wolkers, Lampo, Ruyslinck, Vandeloo, Van den Broeck, Roggeman… de dichtbundels die in Yang-poëziereeks verschenen, de boeken die bij Manteau verschenen… enz.

Ik wil hier niet verkondigen dat elk boek mij iets heeft bijgebracht, maar elk boek heeft wel zijn nut in mijn leesavontuur, mijn leegeschiedenis…
Wie zei ook alweer dat uit elk boek, hoe slecht ook, wel iets valt te leren. Daar ben ik het volledig mee eens.

Eind 1988 pakte ik de draad weer op om elk gelezen boek in een boekenschrift te noteren. Hierna volgt de lijst.
 

Download boekenlijst

Download de lijst

Laatste update op:
30 september 2009 om 10u37